Friday, August 8, 2014

II Maailmansota ja Normandia maihinnousu.




https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/ylakoulu/historia/epookki-7-82/kuvat/lis%C3%A4kuvat/kuvat/9jtma/nm/ljnnrnmsvvkmk:file/download/eeca11cf185505824eb64e1878db70b6fce4943e/1272px-Into_the_Jaws_of_Death_23-0455M_edit.jpg

Olen Bolt Action figujen kautta kiinnostunut entistä enemmän toisen maailmansodan tapahtumista. Erittäin kiinostavaksi koen Normandian maihinnousun ja siihen liittyneet tekniset ratkaisut. Normandiassa hyödynnettiin lukuisia teknisiä keksintöjä, mistä ihmiset eivät välttämättä ole kuulleet. Kaikki varmasti tietävät kuinka liittoutuneet uittivat Normandiaan kaksi satamaa, koska sataman valtaaminen saksalaisilta olisi ollut tuhoon tuomittu idea. (Tosin tätäkin yritetiin Kanadalaisten joukkojen toimesta ja kun hyökkäävistä joukoista 2/3 osaa oli tuhoutunut, idea hylättiin.)
Ajattelin nyt kirjoitella parista minua kiehtovasta pienemmästä teknisestä ratkaisusta, mutta kuitenkin sellaisista joita ilman Normandian maihinnousu ei olisi ollut mahdollinen


Normandian maihinnousun toteuttaminen vaati ratkaisun keksimistä seuraaviin kysymyksiin.

1. Miten maihinnousuun valittuihin rantoihin saadaan panssarivainuja tukemaan jalkaväkeä ja tuhoamaan betonisia konekivääri ja tykkipesäkkeitä?

Ratkaisu: DD Sherman


Tankkeja rannalle! vastaus kysymykseen yksi on sangen mielenkiintoinen ja mielenkiintoisen näköinen. Liittoutuneen ensimmäiset panssarivaunut, jotka saapuivat Normandian rannoille ei suinkaan laskettu suoraan laivoista rannoille, vaan ne uivat sinne itse!

Liittoutuneet laskivat laivoista näitä DD shermaneita kaikille hyökkäysrannoille 1.5-5km etäisyyksiltä. Lähemmältä lasketut shermanit selviytyivät pääasiassa rannoille asti, kun taas pidemmältä laskettujen ongelmiksi muodostuivat ristiallokko. DD Sherman oli suuniteltu kestämään aaltoja edestäpäin, mutta sivuaallokko upotti useita Shermaneita. DD Sherman oli oiva keksintö, koska mitään tällaista ei ollut koskaan aikaisemmin nähty. Shermanit yllättivät saksalaiset täysin ja niihin ei kohdistettu tarpeeksi tulotusta koska niitä ei tunnistettu panssarivaunuiksi ennekuin oli liian myöhäistä ja vaunu oli rannalla.

Lisää DD Shermanista youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=3XuSneN1W8U


2. Miten rannalle saadut panssarivaunut saadaan estettyä uppoamasta maihinnousurantojen pehmeään rantahiekkaan?

Ratkaisu: Bobbin Tank


Normandian rantojen hiekka oli pehmeää ja liittoutuneet havaitsivat tämän ongelmaksi. Reilusti ennen Normandiaa hyökkäykseen valittuihin rantoihin kohdistettiin tiedustelutehtäviä joissa tiedustelumiehet hakivat rannoilta maanäytteitä keräten niitä kondomeihin helpon kuljetuksen takia.

Pehmeää hiekkaa varten kehitettiin Bobbin Tank on Churchill runkoinen vaunu, joka kantaa edessään suurta rullaa, joissa on vähän purjekankaan tapaista kangasta. Vaunu laskee tätä kangasta ensin itsensä alle ja liikkuu suorassa linjassa eteenpäin, muodostaen "tien" muille vainuille joita pystyi turvallisesti käyttämään etenemiseen ilman pelkoa uppoamisesta pehmeään rantaan.



3. Miten panssarivaunut saadaan ehjinä rannoilta sisämaahan? Vihollinen oli kylvänyt Normandian rannoille lukuisia telamiinoja, panssariesteitä ja panssarikaivantoja, jotta ajoneuvojen hyödyntäminen rantojen kautta olisi mahdotonta.

Ratkaisu: Sherman flail tank ja "risunippu" Churchill




Miinoja varten kehitettiin Sherman Flail tank, eli miinanrauvaus sherman. Vaunun eteen kiinnitetiin tanko, jota pyöritetiin moottorista saadun voiman turvin. Tankoon oli kiinitetty metalliketjuja jouden päässä oli metallinen pallo. Nämä ketjut piiskasivat maata n 35cm syvyyteen ja laukaisivat saksalaiset maahan hautaamat telamiinat turvallisesti.

Risunippu Churchill. Normaali Churchill vaunu jonka tykki oli käännetty sivuille jotta vaunun nokan päälle oli saatu kiinnitetyä nippu puita, viemärirumpuja yms muuta tavaraa minkä yli voitaisiin ajaa. Idea oli tuttu jo ensimmäisestä maiilmansodasta. Vaunu ajaisi nipun kanssa panssarikaivannon tai juoksuhaudan vierelle, Nippu irrotettaisiin vaijeristaan, jolloin se tippuu kokonaisena kaivantoon tai juoksuhautaan täyttäen sen yhdestä kohtaa. Tämän jälkeen vaunut pystyivät ajaa näiden yli ilman pelkoa putoamisesta kaivaantoon ja jumiin jäämisestä.



No comments:

Post a Comment